Szindrana

Lassíts tudatosan - éljen a Slow Life :)

Gárdonyi Géza – Egri csillagok

236-1Gárdonyitól a kedvencem az Ida regénye, jut eszembe, el is kellene olvasnom. Megint. Merthogy időről időre előveszem. Bezzeg az Egri csillagokat csaknem 30 éve olvastam. Egyszer és utoljára. Az a fajta diák voltam, aki mindig elolvasta a kötelező olvasmányokat, de azért a “kötelező” szó hatott rám annyira, hogy csak egyszer, többet nem.

Nem tudom mással magyarázni, hogy nem vettem a kezembe azóta sem ezt a regényt, most, hogy újraolvastam, és csodálatos!!! Az, hogy letehetetlen, még nem fejezi ki az értékét. Úgy értem, vannak letehetetlen könyvek, mondjuk a sztori miatt. De ez a regény annyira szépen magyar. A hobbit olvasása közben éreztem így magam. A kifejezések, a szóhasználat… Régies, de nem idegesítően, nem idegenül, nem fárasztóan.

A történetet talán nem is kell elmondani, talán minden magyar felnőtt ismeri (már aki egy ilyen olvasónaplót megnyit). A mohácsi vész utáni időkben játszódik, mintegy 20 éven ível át, és nem is tudom eldönteni, hogy egy szerelmi regény, ami bővelkedik történelmi adatokban és cselekményben, vagy történelmi regény, amiben van azért egy szerelni szál is. Annyira együtt halad a két vonal: Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyerekkorban kezdődött, és végül beteljesült szerelme, valamint az életükön át, jobbára az ő szemükkel láttatott küzdelem, amit magyar vív törökkel.

Szeretem az ilyen regényeket, elképesztően sokat meg lehet tudni a kor történelméről, sokkal többet, és főleg maradandóbban, mint néhány történelemórán. Számomra teljesen új például (elég szégyen, hiszen olvastam már, de hát akkor még tényleg gyerek voltam), hogy a törököt mi hívtuk. Ja. Mint az oroszt később, de ez másik történet. És annyira bele kellett élni magam a történetbe, hogy éppen olyan dühös lettem a királyra (aki persze csak címében magyar király, egyébként inkább csak osztrák császár), hogy magára hagyta Eger várát, miközben az ő se…t is védték (bocsánat, de tényleg dühös vagyok), ahogyan most vagyok dühös egy-egy ostoba kormányzati döntés miatt. Hihetetlenül beszippantott!

NAGYON ajánlom újra (vagy először) elolvasni, de még okosabb kisgyerekeknek meseként felolvasni is. Legalábbis szerintem simán übereli a Star Warst, ami például a harcok, csaták leírását, vagy a cselszövések, intrikák megrajzolását illeti!

Vélemény, hozzászólás?