Szindrana

Lassíts tudatosan - éljen a Slow Life :)

Hugh Laurie – A balek

 

191_3889Igen, az a Hugh Laurie, aki Dr. House-t játssza a sorozatban. Szerencsére az után olvastam róla egy kritikát, hogy már túl voltam a könyvön. Az említett kritika elvarratlan szálakról beszél, meg gyenge történetről, de én semmi ilyet nem tapasztaltam. Ez egy igenis jó könyv.

Azaz hangoskönyv. Nagyon szeretek olvasni, de sokkal jobban szeretek festeni. Szerencsére ma már nem kell választani, elég sok hangoskönyv létezik. Elismerem, némelyik felolvasása egyenesen borzasztó, de annak is van előnye. Ha a felolvasó pocsék, akkor tényleg nem számíthatsz másra, csak a képzeletedre 😛

A balek felolvasója azonban történetesen zseniális. Vagyis zseniálisan olvas fel. Kulka János. Érdekes, mert vannak színészek, akiket színésznek zseniálisnak tartok, de a hangoskönyv-olvasásuk katasztrofális. vagy csak szörnyű. (Ezért nem tudom hallgatnia Bridget Jones-t például , de nem árulom el, ki olvassa fel 😛 ) Általában a történet annyira érdekel, hogy még a borzalmas felolvasást is hajlandó vagyok elviselni. De Kulka jó. Felolvasónak is.

A sztori Európában játszódik, Londonból indulva. Fegyverkereskedelem és főleg manipuláció… Ez azért érdekes, mert egyre többször futok bele olyan információba, sejtésbe, érzésbe (meggyőződésbe?), hogy semmit se szabad elhinni, amit a tévében, újságban, Facebook-on vagy bármilyen más csatornán közölnek velem. A rosszfiúk lehet, hogy rosszak, de lehet, hogy nem is annyira, csak át vannak verve, persze rajtuk keresztül mi is, olyan érdekcsoportok által, akik abból élnek, hogy mi fél(j)ünk a rossz fiúktól. Ezek a rossz fiúk persze lehetnek akár kis bacilusok, vagy terroristának látszó szerencsétlenek. De ebbe most inkább ne menjünk bele, ez egy vidám, optimista, a szépségre törekvő oldal, némi művészeti beütéssel.

Úgyhogy maradjunk a művészeti vonalnál, azaz a regénynél. Egy – amúgy kellően pozitív, sármos és jóképű és vonzó és humoros és laza és minden egyéb férfias tulajdonsággal megáldott – fickó, akinek a munkaköre nem teljesen tiszta, belekeveredik egy szövevényes ügybe, és aztán jól megoldja. Nem csak a rejtélyt, hanem magát az erkölcsi dilemmát is. Nem mondom el, hogy hangzik, de a legjobb az egész könyvben az utolsó mondat. Csak annyit árulok el, hogy a megoldással kapcsolatos :).

Vélemény, hozzászólás?